niedziela, 8 grudnia 2013

Torcik orzechowy

Witajcie,
Przepraszamy za krótką przerwę we wpisach, ale grudzień zaczął nam się bardzo intensywnie i miałyśmy mało czasu. Między innymi dlatego, że to właśnie w grudniu w naszych rodzinach zaczyna się "sezon imieninowy". Staramy się zawsze wtedy piec słodycze, a z braku wolnego czasu ratujemy się przepisami na ekspresowe desery. Taki właśnie jest torcik orzechowy bez pieczenia. Składa się z trzech warstw: orzechowej, kakaowej i herbatnikowej. Pomiędzy warstwami znajduje się wafel, który nadaje torcikowi chrupkości. Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25". Tym wpisem otwieramy sezon przedświąteczny.


Składniki:
500g herbatników maślanych
350g miękkiego masła
450g cukru
200g zmielonych orzechów włoskich
2 żółtka
3 okrągłe wafle (tortowe)
5 łyżek gorzkiego kakao
4 łyżki mleka
*opcjonalnie 1-2 łyżki spirytusu lub rumu

Przygotowanie:
1. Herbatniki drobno pokrusz (wałkiem lub w robocie kuchennym). 

2. W dużym naczyniu utrzyj masło z cukrem i żółtkami. Do masy dodaj pokruszone herbatniki i wyrób ciasto (najlepiej rękoma). Jeśli masa będzie za sucha dodaj 2 łyżki mleka. 


3. Kakao wymieszaj z pozostałymi 2 łyżkami mleka (i alkoholem).


4. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kakao z mlekiem, do drugiej mielone orzechy włoskie, a do trzeciej nie dodawaj nic. Wyrób dokładnie wszystkie części ciasta.


5. Na talerzu połóż wafel - jeśli masz wafle prostokątne, wytnij okrągły kształt, nam za formę posłużyło dno od tortownicy. Pokryj wafel równomiernie częścią masy bez dodatków.

6. Przykryj ją drugim waflem i wyłóż masę kakaową. Dobrze dociśnij i wyrównaj wierzch. Połóż kolejny wafel. 

7. Wierzch wyłóż masą z orzechami i wyrównaj. Udekoruj torcik orzechami lub czekoladą. Możesz też zrobić polewę czekoladową, polecamy czekoladę deserową, ponieważ torcik jest bardzo słodki.

Przechowuj w lodówce. Smacznego:)

Nasze oceny: 


Basia: Świetny pomysł na deser "na ostatnią chwilę", ponieważ robi się go błyskawicznie. Bardzo smakuje mi połączenie orzechów włoskich z herbatnikami i kakao. Moja ocena: 9/10.
 

 
Julka: Idealny tort dla miłośników orzechów. Jest słodki, ale bez przesady. Dodatkowym plusem jest to, że bardzo przyjemnie chrupie Moja ocena: 9/10. 

7 komentarzy:

  1. To orzechowe wnętrze wygląda pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny! Zwłaszcza boski kremik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyjątkowo smaczny torcik! I cytując MM naprawdę przyjemnie "chrzęści w zębach":P Warto wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może wypróbować na Święta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Zwłaszcza, że przygotowuje się go ekspresowo i na pewno znajdzie się ten torcik czas w przedświątecznej gorączce. :)

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter